Συμβουλές για την Αιμοκάθαρση

 • Καρδιαγγειακή Νόσος
  Σημαίνει την ύπαρξη προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα , συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των πνευμόνων και των ποδιών. Οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
 • Στεφανιαία Νόσος
  Ηπιο κοινή μορφή της καρδιακής νόσου. Επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και προκαλώντας στηθάγχη (πόνος στο στήθος) και καρδιακή προσβολή.
 • Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας
  Ο μυς στην αριστερή πλευρά της καρδιάς γίνεται παχύτερος και υπολείπεται σε λειτουργεία.
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
  Η καρδιά δεν είναι σε θέση να προωθεί το αίμα σε όλο το σώμα, όπως θα έπρεπε. Η καρδιακή ανεπάρκεια εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ικανότητά του να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  Έλλειψη της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί από ένα θρόμβο αίματος ή αιμορραγία στον εγκέφαλο από ένα σπασμένο αιμοφόρο αγγείου.

Οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Αρχικά είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των προβλημάτων υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Απαραίτητο είναι να ακολουθηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής, οι ασθενείς να τρώνε τα σωστά τρόφιμα, να ασκούνται τακτικά και να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ασθενείς με ΧΝΝ έχουν αναπτύξει αναιμία, δηλαδή χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται κουρασμένοι και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό πρόβλημα που ονομάζεται υπερτροφία της αριστερής κοιλίας. Πρόκειται για μία πάχυνση του μυός στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. Η αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη (EPO) και επιπλέον σίδηρο. Διόρθωση της αναιμίας βοηθά να κρατήσει την καρδιά σας υγιή.

Το ασβέστιο και ο φώσφορος πρέπει να κρατιόνται σε ισορροπία σε ασθενείς με ΧΝΝ. Και αυτό γιατί τα οστά χάνουν ασβέστιο και εξασθενίζουν με την πάροδο του χρόνου αναπτυσσεται οστεοπόρωση. Κάποια ποσότητα ασβεστίου μπορεί να καταλήξει σε μέρη του σώματος, όπου δεν ανήκει, όπως την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο σκληρά, λιγότερο ευένδοτα και με πιο στενό αυλό. Όταν συμβεί αυτό, θα είναι πιο πιθανό να έχουμε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρέπει να αποφεύγονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και να ληφθούν δεσμευτικά του φωσφόρου και/ή μια ενεργή μορφή της βιταμίνης D, που αναφέρεται να έχει και καρδιοπροστατευτικά χαρακτηριστικά μεταξύ των πλειοτρόπων δράσεων της.

sumvoules-gia-aimokatharsi

Θεόφραστου 75, Λάρισα, Ελλάδα 2410 670740-3 2410 670742 info[at]epatsidis.gr

logo-footer-new-2019

Η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης “ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΠΑΤΣΙΔΗΣ” λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο περιφερειακό Τρικάλων στην Λάρισα, και αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των νεφροπαθών επεκτάθηκε στο νομό Καρδίτσας καλύπτοντας μια ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους νεφροπαθείς περιοχή.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινωνία

Γενική Κλινική Λάρισα

 • Θεόφραστου 75, Λάρισα, Ελλάδα
 • 2410 670740-3  2410 670742
 • email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Καρδίτσα

 • 6ο χλμ. Καρδίτσης - Αθηνών
 • 24410 62241-4  24410 62242
 • email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.